Deze verschillende snijtechnieken zijn er
Het mes wordt toch wel het meest gebruikt in de keuken. We gebruiken messen dagelijks om diverse ingrediënten te snijden voor de meest lekkere gerechten. Er zijn verschillende soorten snijtechnieken die je kunt gebruiken in de keuken, waardoor je nog sneller te werk kunt gaan. In dit artikel vertellen wij je meer over de bekendste snijtechnieken die er zijn. Lees snel verder en ontdek welke verschillende snijtechnieken er zoal zijn en ga meteen aan de slag in de keuken!
Begeleidende hand
Spreken we over ‘begeleidende hand’, dan hebben we het over de basistechniek van het snijden. Deze techniek is ook wel de grondslag van diverse snijtechnieken. Je kunt hiermee zowel dunne als dikke plakken snijden. Bij deze techniek plaats je de hand waar je niet mee snijdt als een kattenklauw op het product dat je gaat snijden, zoals een tomaat. Je pakt het mes in je schrijfhand en zet de punt hiervan op de snijplank. Vervolgens til je het mes op en snijd je met een cirkelbeweging naar beneden en vervolgens weer omhoog. Dit doe je bij elk plakje. De begeleidende hand kun je inzetten om de dikte van het plakje te bepalen. Je kunt van deze plakjes weer reepjes maken, maar ook blokjes als je het mes een kwartslag draait.
Brunoise
Brunoise is een van de meest bekende snijtechnieken. Hierbij worden de producten zoals komkommers of tomaten in blokjes gesneden. De grootte van het blokje bepaalt wat de naam van de snijtechniek is. Bij brunoise worden de blokjes gesneden in een formaat van 5 mm bij 5 mm.
Julienne
Julienne is ook wel een techniek waarbij de producten in fijne reepjes worden gesneden. Het luciferstokje is hier een bekend voorbeeld van qua formaat. Echter, er worden tegenwoordig meerdere formaten reepjes geaccepteerd als Julienne.
Chinoise
Chinoise is ook wel een snijtechniek dat ‘Chinese ruit’ betekent. In Azië worden veel groenten op deze manier gesneden. Het product heeft zo een groter oppervlakte en raakt beter de wok waardoor het product sneller gaar wordt. In de westerse keuken wordt chinoise vooral als decoratieve snijtechniek gebruikt.
Snipperen
Snipperen is ook een bekende snijtechniek. Je hebt vast wel regelmatig recepten voorbij zien komen die beginnen met: “Snipper een ui”, etc. Bij snipperen worden er sneden in het product gemaakt, maar wordt het product nog niet geheel doorgesneden. Vervolgens wordt er dwars op de snede nog een keer gesneden om zo het product te verkleinen. Bij uien is dit een veelgebruikte techniek, omdat deze uit laagjes bestaan.
Ciseleren
Ciseleren is een bekende snijtechniek die je het beste kunt toepassen als je het snijden met begeleidende hand al goed kunt. Bij deze snijtechniek is het de bedoeling dat je de plakjes snel snijd met de begeleidende hand. Hierbij komt het mes los van de snijplank en snijd je met een snelle op-en-neer beweging de plakjes. Een scherp mes heb je zeker nodig als je deze techniek gebruikt.
Ben je ook benieuwd welke kookmachines je het beste kunnen helpen in de keuken? Lees dan snel verder.