Zo maak je de beste soufflé
Ben je van plan om soufflé te gaan maken? Soufflé is een bekend gerecht uit de Franse keuken. Dit gerecht bestaat uit een basis van geklopt eigeel. Hieraan worden diverse ingrediënten toegevoegd. Vervolgens voegt men hier nog geklopt eiwit aan toe, waarna het gerecht in de oven wordt gebakken. Het eiwit in het gerecht maakt dat het geheel volume krijgt en lekker luchtig wordt. Soufflé kun je het beste vlak voor het serveren klaarmaken. Doe je dit te ver van tevoren, dan zakt deze snel weer in. In dit artikel vertellen wij je welke soorten soufflés er zijn en hoe je zelf een soufflé maakt. Lees snel verder en ontdek meer.
Soorten soufflés
Er zijn diverse soorten soufflés. Zo heb je hartige soufflés die als voorgerecht of hoofdschotel gebruikt kunnen worden met kaas, ham of vis en je hebt zoete soufflés. Zoete soufflés worden veel gebruikt als nagerecht met onder andere vruchten, chocolade en confituur. De bekendste soufflé is de kaassoufflé. De kaas kan ook vervangen worden door vis, vlees, groente, vruchten en zoetigheden. Er kan ook zoete drank aan toegevoegd worden zoals Cointreau of Grand Marnier. De vulling van de soufflé dient licht van gewicht te zijn. Daarom moet deze in kleine stukjes worden geraspt, gepureerd of geschaafd worden. Je bakt een soufflé in de oven en dient deze direct op of koelt deze ongebakken. Wat hetzelfde is voor alle soufflés, is dat ze beschikken over een luchtige en lichte textuur door het geklopte eiwit. De klassieke soufflé komt officieel uit Frankrijk en werd gemaakt om restjes eten op te maken. Dit is ook de soufflé die op culinair vlak het meest wordt gewaardeerd en ook de soufflé die veel mensen niet zo goed durven te maken. Dit komt doordat de soufflé voor het rijzen van hete lucht afhankelijk is en inzakt zodra hij uit de oven komt.
Ingrediënten voor het maken van soufflé
Hoe kun je zelf het beste een soufflé maken? Om een normale soufflé te maken, heb je enkele dingen nodig.
De ingrediënten voor zes personen zijn:- Vuurvaste ronde schotel met rechtopstaande rand voor 6 ramequin bakjes van 1,5 liter
– 50 gram boter
– 50 gram bloem
– 4 gesplitste eieren
– 4 dl melk
– Max. 250 gram vulling, gepureerd of in kleine stukjes
– Scheutje drank naar keuze
Zo maak je soufflé
– Verwarm eerst de oven tot 190 graden celsius
– Beboter de ronde vorm door boter met een kwastje van boven naar beneden te verspreiden, zodat het rijzen wordt bevorderd. Zorg ervoor dat de vorm een verticale zijkant heeft
– Bestrooi vervolgens de binnenkant met bloem als je een hartige soufflé wilt maken en met suiker voor een zoete soufflé
– Maak vervolgens een roux van melk, boter en bloem en roer deze totdat het een gladde saus geworden is
– Haal nu de pan van het fornuis en voeg 1 voor 1 de eierdooiers toe
– Meng vervolgens de vulling door de roux
– Klop de eiwitten stijf
– Voeg 50 gram suiker toe als je een zoete soufflé maakt
– Doe stijfgeklopt eiwit door de roux, zodat deze luchtiger wordt. Schep vervolgens de rest van het eiwit door de roux
– Vul de vorm tot 2 cm onder de rand
– Maak je een soufflé voor meerdere personen, dan snijd je met een mes een snee tot ongeveer 2 cm vanaf de rand. Hierdoor breekt de bovenkant van de souffle en rijst het middelste stuk nog hoger
– Bestrooi nu de hartige soufflé met kaas of de zoete soufflé met suiker
– Je zet nu de soufflé 20 minuten in de oven totdat de vulling ongeveer 2 cm boven de rand uitkomt
– Dien de soufflé direct op