Dim sum

Dim Sum feature image 01

Samenvatting Artikel

Dim sum: wat is het en hoe eet je het?

Met dim sum worden ook wel kleine gerechtjes bedoelt. Dit overheerlijke eten komt uit de Chinese provincie Guangdong. De hapjes kunnen hartig of zoet zijn en zowel warm als koud worden geserveerd. Je kunt de hapjes frituren, bakken of stomen. Enkele hapjes kunnen bijvoorbeeld loempiaatjes, puddinkjes, minitaartjes of kleine broodjes zijn. Dim sum betekent ook wel ‘het hart rakend’. Deze kleine hapjes hebben als doel om indruk te maken en worden vooral als snacks gegeten. Wij vertellen je alles over dim sum, wat hierbij hoort en hoe je dit het beste kunt eten. Lees snel verder voor meer informatie over dim sum. 

Dim sum en thee

Dim sum en thee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dim sum is zelfs ontstaan in de theehuizen van Guangzhou in de tweede helft van de 19e eeuw. Hier ontdekten de eigenaren van theehuizen dat drinken van thee een bevordering van de spijsvertering was. Vervolgens begonnen de eigenaren kleine hapjes te serveren aan arbeiders en reizigers die bij hen een stop maakten voor thee. Zo is dim sum uiteindelijk ontstaan. Nog altijd wordt er thee gedronken bij dim sum. 

Het voordeel van dim sum is dat je steeds kleine hapjes eet. Het blijkt dus dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt door het eten van kleine hapjes, in tegenstelling tot grote happen. Daarnaast haalt thee de smaak van het eten meer naar voren. Ook heeft het voordelen voor je spijsvertering en bevordert het de vertering van vezels. Het drinken van thee bij de dim sum is dus een van de belangrijkste gezondheidstips voor een goede spijsvertering.  Maar hoe eet je dim sum eigenlijk?

Hoe eet je dim sum?

Er zijn diverse soorten dim sum. Meer dan we hier voor je kunnen opnoemen. Sommige soorten dim sum worden met de handen gegeten. Andere soorten worden gegeten met eetstokjes of een lepel. Sommige dim sum stukjes worden ook voorzien van saus of een dip. Er zijn dus verschillende manieren om dim sum te eten, wat geheel afhankelijk is van wat voor dim sum stukje je geserveerd krijgt.

Varianten op dim sum

Er zijn diverse varianten op dim sum. Hierbij kun je denken aan onder andere: 

  • Gestoomde dumplings gevuld met garnaal met een velletje van tapioca en tarwe.
  • Gestoomde dumplings gevuld met varkensgehakt en gehakte garnalen in een velletje van tarwe.
  • Witte luchtige broodjes gevuld met varkensvlees of een zoete vulling van pudding.
  • Rijstnoedel rolletjes, ook wel gevulde pannenkoekjes die tot lange rolletjes gerold zijn.
  • Gefrituurde garnalen toast.
  • Dumplings met vers vlees, vis of groente. Deze worden eerst gebakken, gestoomd en daarna nogmaals gebakken. 

Dim sum proberen? Zeker doen!

Dim sum is zeker de moeite waard om eens te proberen. Het zijn de perfecte snacks voor een gezellige middag met vrienden of familie. Vergeet hier uiteraard geen thee te drinken voor de algehele ervaring. Je kunt zelf dim sum hapjes maken in je eigen keuken, maar ook een restaurant bezoeken voor het eten van dim sum gerechten. 
Dim sum is zeer gevarieerd, wat deze hapjes anders maakt dan de standaard snacks. Ga meteen aan de slag met het maken van dim sum of maak een reservering bij een restaurant waar topkwaliteit dim sum geserveerd wordt. Wij hopen dat het je goed zal smaken!

Recente Blog artikelen
De lekkerste kaassnacks feature image 01

De lekkerste kaassnacks

Iedereen houdt wel van een lekkere snack als je ’s avonds op de bank zit. Een populaire snack is lekkere snacks met kaas. In dit artikel lees je alles over de lekkerste kaassnacks.

Lees meer »
Bitterballen feature image 01

Bitterballen

Bitterballen: de leukste feitjes over deze lekkere hapjes Alles over bitterballen lees je hier! Bitterballen zijn misschien wel de populairste hapjes in Nederland.

Lees meer »