De Italiaanse keuken: kenmerken en gerechten

Franse keuken feature image 01

Samenvatting Artikel

Alles over de Italiaanse keuken

Wil jij alles weten over de Italiaanse keuken? Er zijn maar weinig mensen die niet van deze keuken houden. De Italiaanse keuken staat bekend als enorm smaakvol. Wellicht zal je bij deze keuken meteen aan pasta denken, maar er zijn echter meer Italiaanse gerechten dan dat. In dit artikel vertellen we je alles over de Italiaanse keuken en hebben wij een aantal populaire gerechten uit deze keuken voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ontdek meer.

Kenmerken Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken staat bekend om haar culinaire eenvoud en het feit dat hier de meest verse en beste ingrediënten worden gebruikt die er zijn. In deze keuken draait het geheel om smaak en versheid. Wijn en voedingsmiddelen maken een belangrijk onderdeel uit van de Italiaanse cultuur. Logisch dan ook dat hier zoveel aandacht aan wordt besteed.

Kruiden in de Italiaanse keuken

In de Italiaanse keuken wordt er gebruik gemaakt van diverse soorten kruiden en specerijen. De meest kenmerkende kruiden en specerijen zijn oregano, knoflook, rozemarijn en basilicum. Er worden ook andere kruiden veel gebruikt in deze keuken, zoals:
– Nootmuskaat
– Salie
– Peterselie
– Kaneel
– Zwarte peper
– Kruidnagel

Populaire Italiaanse gerechten

De Italiaanse keuken heeft diverse populaire gerechten. Zo kennen we allemaal wel de lekkere Italiaanse pizza’s en pasta’s. Maar er is natuurlijk nog veel meer dan dat. Hieronder kom je meer te weten over de populairste gerechten uit de Italiaanse keuken.

Antipasti

Antipasti is enorm populair in Italië. Met antipasti bedoelen we ook wel kleine en lichte hapjes die voor de maaltijd kunnen worden genuttigd. Hierbij kun je denken aan olijven, worst, kaasjes, enzovoort. Er zijn vele soorten hapjes mogelijk, zolang het maar lichte hapjes zijn. Deze hapjes zijn de perfecte voorbereiding op de echte maaltijd.

Caponata

Caponata is een populair fris bijgerecht. Dit gerecht bestaat uit verschillende groenten en is werkelijk waar overheerlijk. De belangrijkste groente hierin is aubergine.  Je kunt caponata ook met brood eten of samen met vis of vlees eten.

Gnocchi

Gnocchi is een Italiaans gerecht dat wordt gemaakt van aardappels en meel. Het lijkt op pasta, maar is in feite heel anders. Bestel het eens in een Italiaans restaurant of maak het zelf. Gnocchi is namelijk ook eenvoudig zelf te maken.

Focaccia

Focaccia is een plat brood dat gebaseerd is op een dikke deeglaag. De basis van focaccia lijkt ook wel op pizza, maar is een stuk dikker. De smaken van focaccia variëren nogal. Dit is geheel afhankelijk van hoeveel olijfolie er wordt gebruikt en welke soorten kruiden er worden gebruikt bij het maken van de focaccia. Het platte brood wordt traditioneel gebakken in een steenoven of in een haard. Dit gerecht wordt vooral gegeten als bijgerecht bij andere maaltijden en niet als op zichzelf staand gerecht. 

Burrata

Burrata betekent ook wel ‘boterachtig’ en is een soort kaas wat lijkt op zowel mozzarella als room. Deze kaas wordt gemaakt op basis van koemelk of buffelmelk. De kaas is vrijwel hetzelfde als mozarella, hetzij er bij burrata op het einde nog room wordt gespoten in de bol kaas. Burrata komt ook wel uit Puglia en staat in het gehele land als delicatesse bekend. Burrata wordt vooral gegeten op lekker knapperig brood of als bijgerecht bij een salade.

Weet jij al welk gerecht uit de Italiaanse keuken jij eens gaat proberen?

Recente Blog artikelen
De lekkerste kaassnacks feature image 01

De lekkerste kaassnacks

Iedereen houdt wel van een lekkere snack als je ’s avonds op de bank zit. Een populaire snack is lekkere snacks met kaas. In dit artikel lees je alles over de lekkerste kaassnacks.

Lees meer »
Dim Sum feature image 01

Dim sum

Met dim sum worden ook wel kleine gerechtjes bedoelt. Dit overheerlijke eten komt uit de Chinese provincie Guangdong. De hapjes kunnen…

Lees meer »