Alles over de Franse keuken
De Franse keuken is een diverse keuken en kent vele tradities. Over de hele wereld is deze keuken zeer beroemd. De diversiteit van deze keuken komt voort uit de diverse regio’s die zo hun eigen streekgerechten en gewoontes hebben. Deze verschillen zie je nog steeds terug in Frankrijk. In dit artikel vertellen wij je alles over de Franse keuken en kom je onder andere te weten wat de meest populaire gerechten uit deze verfijnde keuken zijn. Lees snel verder en ontdek meer.
De Franse keuken per gebied
De Franse keuken is onder te verdelen in vier gebieden. Zo heb je Noordwest-Frankrijk, Noordoost-Frankrijk, Zuidwest-Frankrijk en Zuidoost-Frankrijk. Het noordwesten van Frankrijk is te herkennen aan het gebruik van veel appels, boter en room. De keuken uit het noordoosten heeft echter veel Duitse invloeden van bier, worst en reuzel, maar ook zuurkool. Het zuidwesten heeft andere specialiteiten, zoals ganzenlever, cèpes, pens en eendenvet. De keuken uit het zuidoosten is de Provençaalse keuken die beschikt over diverse mediterrane invloeden. Zo wordt hier veel olijfolie gebruikt, maar ook veel kruiden en tomaten.
Kruiden uit de Franse keuken
Kruiden zijn belangrijke smaakmakers in de Franse keuken. Zo worden de volgende kruiden veel in de Franse keuken gebruikt:
– Knoflook
– Dragon- Laurier
– Kervel
– Rozemarijn
– Peterselie
Populaire Franse gerechten
Frankrijk is meer dan alleen croissants en kent vele overheerlijke gerechten. Wij hebben een aantal van de meest populaire Franse gerechten voor je op een rijtje gezet, zodat je weet wat je zeker moet bestellen als je eens in Frankrijk bent.
Coq au vin
Coq au vin is ook wel een stoofpot van kip met champignons, spekjes en wijn. Er wordt doorgaans rode bourgogne voor gebruikt. Er bestaan ook variaties op dit recept met witte wijn, waarbij je kunt denken aan riesling. Het gerecht is enorm populair. En dat niet zonder reden, want coq au vin is behoorlijk smaakvol.
Boeuf Bourguignon
Boeuf bourguignon is een specialiteit uit Bourgogne. Dit is ook wel een stoofpot van rundvlees met zilveruitjes, spek, champignons en rode Bourgogne wijn. Er zijn ook varianten waaraan wortelen en aardappels toegevoegd worden. Hiermee wordt de boeuf bourguignon nog lekkerder.
Gegratineerde uiensoep
En wat dacht je van gegratineerde uiensoep? Nog zo’n lekker en populair Frans gerecht. Gegratineerde uiensoep is ook wel uiensoep met witte wijn, zoete uien en gesmolten kaas. Wedden dat je hiervan zal smullen?
Bouillabaisse
Bouillabaisse is een heerlijk gerecht wat officieel uit Marseille komt. Dit is ook wel een stoofpot van diverse soorten vis en zeevruchten. Bouillabaisse wordt traditioneel geserveerd met een toast met rouille, wat ook wel pittige mayonaise is. Als je een echte bouillabaisse bestelt, dan zitten hier zes soorten vis in, namelijk zeepaling, zonnevis, zeeduivel, pieterman, rode poon en rascasse.
Gratin dauphinois
Gratin dauphinois komt ook wel uit de regio van Dauphine. Dit gerecht is een overheerlijke ovenschotel die gemaakt is met aardappelen en room. Hierbij worden de aardappelen in rauwe plakjes gesneden en in de room gegaard. Er wordt soms ook knoflook in gedaan, maar het is belangrijk hier niet teveel van te gebruiken. Je kunt het beste een teentje knoflook gebruiken om de ovenschaal mee in te wrijven.
Welke overheerlijke Franse gerechten ga jij zeker eens proberen of zelf maken?