Bitterballen

Bitterballen feature image 01

Samenvatting Artikel

Bitterballen: de leukste feitjes over deze lekkere hapjes

Alles over bitterballen lees je hier!

Bitterballen zijn misschien wel de populairste hapjes in Nederland. Ben jij ook zo dol op deze overheerlijke snacks? Dan wil je vast meer weten over de bitterbal. Wij hebben diverse feitjes over deze snack voor je verzameld. Lees snel verder om meer te weten te komen over bitterballen.

Bitterballen zijn niet typisch Nederlands

Bitterballen worden weliswaar veel in Nederland gegeten, maar zijn niet typisch Nederlands.

De bitterbal werd omstreeks de Tachtigjarige Oorlog door een Spaanse scheepskok ontdekt. In Spanje werd rond deze tijd al tapas gegeten. Echter, de ingrediënten waren hiervoor niet voorhanden in Nederland, waardoor de kok creatief moest zijn. Zodoende werd de bitterbal gemaakt uit vlees, ragout en oud brood. Dit werd een groot succes, want de bitterbal is sindsdien in ons land gebleven en niet meer weg te slaan.

De naam ‘bitterballen’

De naam ‘bitterballen’ klinkt ietwat apart, maar is wel logisch als je weet hoe de bitterbal tot stand is gekomen. Zo werden bitterballen in het verleden gegeten in combinatie met bittere alcohol, waarbij je kunt denken aan kruidenwijn. In 1923 werd volgen het Genootschap Onze Taal voor het eerst over de bitterbal gesproken.

Waar bitterballen nog meer worden gegeten

Niet alleen Nederlanders zijn dol op bitterballen. Ook in andere landen eet men deze snack graag. Denk aan België, maar ook Suriname en Indonesië. Tevens is de snack geliefd op de Nederlandse Antillen. Ook in landen die wat verder weg liggen geniet men van de bitterbal. Echter, ze zijn daar vaak niet rond. In Spanje worden er bij de tapas vaak croquetas geserveerd. Deze zien er van buiten hetzelfde uit als bitterballen en kroketten, maar hebben een andere vulling.

Bitterballen en prikkers

Als je bitterballen gaat bestellen, krijg je er standaard prikkers en mosterd bij. Echter, de bitterballen zijn vaak wat te zwaar om te blijven hangen. Wat is dan de specifieke functie van deze prikkers? Met een prikker dien je de bitterballen in een keer op te eten. Het is niet de bedoeling hier kleine hapjes van te nemen. Echter, we raden het je niet altijd aan in een keer bitterballen op te eten, omdat deze vaak nog erg heet kunnen zijn. Laat ze dan ook even afkoelen voordat je ze in een keer opeet.

Verschil kroket en de bitterbal

Wat zijn dan de precieze verschillen tussen kroketten en bitterballen? De vorm van de kroket en de bitterbal zijn verschillend, maar eigenlijk zijn ze precies hetzelfde. Echter, bitterballen worden minder vaak in snackbars aangeboden dan de kroket. Ook serveert men in restaurants vaker bitterballen en zijn kroketten meer onderdeel van het kindermenu. Dit heeft vaak meer praktische redenen.

Met ons handige feitenlijstje weet je nu een stuk meer over bitterballen. Ga eens naar een restaurant voor bitterballen of frituur zelf een paar bitterballen uit de supermarkt. Er zijn diverse merken bitterballen verkrijgbaar. Probeer ze eens uit en proef welke bitterballen de lekkerste zijn.

Recente Blog artikelen
De lekkerste kaassnacks feature image 01

De lekkerste kaassnacks

Iedereen houdt wel van een lekkere snack als je ’s avonds op de bank zit. Een populaire snack is lekkere snacks met kaas. In dit artikel lees je alles over de lekkerste kaassnacks.

Lees meer »
Dim Sum feature image 01

Dim sum

Met dim sum worden ook wel kleine gerechtjes bedoelt. Dit overheerlijke eten komt uit de Chinese provincie Guangdong. De hapjes kunnen…

Lees meer »